Home » Blog » Videograf Sau Cameraman?

Videograf Sau Cameraman?

Videograf sau cameraman de nuntă ? Află care este diferența dintre cei doi termeni.a

Într-un articol anterior vorbeam despre ,,Videografie sau Cinematografe de nuntă,, , acum dorim sa va vorbim despre Videograf sau cameraman? Care este cuvântul corect pentru a descrie activitatea persoanei care, de exemplu, filmează o nuntă? Sunt cele două cuvinte sinonime? Sau există diferențe? Pentru a răspunde la întrebările de mai sus o să căutăm atât definiția din DEX. Dar o să apelăm și la înțelesul dat celor două cuvinte de comunitatea foto-video din România.

Diferențieri de semnificație a cuvintelor

Daca e să apelăm la DEX pentru a stabili diferențele sau asemănările între termenii videograf și cameraman o să constatăm că este doar parțial de folos. Pentru cuvântul cameraman, atât in www.dex.ro, cât și in www.dexonline.ro, există mai multe definiții foarte asemănătoare între ele. O să dăm drept exemplu doar câteva dintre ele. “Operator (secund) de imagine care mânuiește aparatul de filmat” sau “Operator cinematografic sau de televiziune, însărcinat cu manevrarea camerei de luat vederi.”. Așadar exact înțelesul pe care majoritatea oamenilor il dau acestui cuvânt.

Lucrurile se schimbă când vine vorba de cuvântul videograf. În www.dex.ro apare doar definiția “aparat pentru înregistrări video”. În www.dexonline.ro, pe lângă definiția din DEX mai apare și “O profesie nouă în S.U.A. este scriitorul public sau, mai bine zis, videograful public. Întrucât s-a constatat că bunicii și chiar părinții nu mai au timp să-și povestească viața și să transmită copiilor și nepoților anumite informații și amintiri. S-a acceptat ideea ingenioasă de a aduce persoanele interesate într-un studio și de a le cere să vorbească în fața unei camere de luat vederi. Aceste videomemorii rămân să se transmită de la o generație la alta”. Așadar se face o referire la o profesie. Dar nu se menționează că ar fi sinonim cu termenul cameraman. Nici nu se dau prea multe lămuriri cu privire la natura profesiei.

Folosirea termenilor de către comunitatea foto-video

Cu toate acestea în comunitatea foto-video din Romania, termenul de videograf este folosit în mod uzual pentru a desemna profesia persoanei care prestează servicii ce includ filmarea diverselor evenimente. Fie ca e vorba de nunți, botezuri sau alte evenimente private – sau realizează producții video variate, precum clipuri, video corporate sau video de produs. În privința similitudinii între termenii cameraman și videograf, până la un anumit punct se consideră că ambii desemnează aceeași activitate. Totuși termenul de cameraman este folosit de mult mai mult timp și este mai mult asociat cu profesia persoanei care lucrează pentru o televiziune. Din punct de vedere al încadrării COR denumirea oficială este aceea de „operator de imagine”.

Cu siguranță că termenul de videograf este mai recent apărut în uzul curent al limbii române și a fost împrumutat din limba engleză. Însă, în momentul de față, DEX-ul nu reușește să explice încă felul cum acest termen este folosit în mod curent. Sperăm că edițiile viitoare ale DEX-ului vor cuprinde și noua însemnătate a cuvântului videograf

Scroll to Top
Deschide chat
Dorești să discutăm?
Scan the code
Salutare!
Folosește opțiunea rapidă și scrie-ne direct pe WhatsApp!